Geluk in een trailer - Reisverslag uit Puerto Deseado, Argentinië van Niels en Frederieke Voswijk en Palland - WaarBenJij.nu Geluk in een trailer - Reisverslag uit Puerto Deseado, Argentinië van Niels en Frederieke Voswijk en Palland - WaarBenJij.nu

Geluk in een trailer

Door: Niels van de site, Fred van het dagboek

Blijf op de hoogte en volg Niels en Frederieke

17 Oktober 2006 | Argentinië, Puerto Deseado

lieve mensen,

Overgelukkig en alom verheugd was jullie Fred met het aantal berichten voor haar verjaardag. Namens haar (en mij) dank, dank, dank voor alle aandacht. Overweldigend.

Zoals jullie zien hebben wij Fred haar verjaardag geviert in Puerto Deseado, aan de Atlantische kust. Maar laten we beginnen waar we vorige keer zijn geïndigd: Bariloche, het merendistrict.

Van alle plekken in Argentinië moest dit, na Argentijns zeggen, hét klapstuk worden. De parel aan de Argentijnse kroon. Dat had het ook kunnen zijn, ware het niet dat de Argentijnse lente rustig mee herfst met jullie jaargetijde. We zijn er inmiddels achter dat wanneer bergen en wolken elkaar kussen en betasten, dit inhoud dat laatstgenoemde haar vloeibare lading moet dumpen, voordat ze verder kan trekken. Regen, wind, koude.
Niet het ideale weer om ofwel te voet dan wel te fiets eens lekker de bergen in te trekken om één-op-één met moedertje natuur te babbelen. Van de vier dagen in Bariloche één mooie dag gehad en die hebben we gelijk bij de omhoogstaande kraag gegrepen om naar hét skigebied te gaan. Cerro Cathedral: Argentijns Val thorens. Het skiseizoen duurt hier tot en met 16 oktober, dus wij konden nog mooi een dagje meepikken. Overigens niet op de lange latten gestaan, wel een beetje spelesneeuwen, van het uitzicht genieten en kijken naar macho´s op een snowboard.
Na vier dagen waren we wel een klein beetje klaar met de weerkundige willekeur van het merendistrict en zijn we vertrokken. Volgende afspraak in de zomer.

Eén dag later stonden we op de Boulevard in Puerto Madryn. Van het uiterste westen naar de Atlantische oostkust van Argentinië. Mensen komen naar Puerto Madryn voor één ding: Peninsula Valdes, het maritieme klapstuk van Argentinië. Begluren van o.a.: pinguïns, zeeleeuwen, zeeolifanten en walvissen. Met een tour richting het schiereiland gereden om een eerste stop te maken bij een kolonie zeeolifanten. Moederslelijksten. 4000 kilo puur blubber, met een gezicht waar alleen een moeder van kan houden. Nog een pinguïnkolonie aangedaan om ons te laten vermaken door die rare beestjes. Burgers zoo is makkelijker en goedkoper, maar dit is leuker. Op de koffie bij de semi-zeebeesten thuis.

Hoewel zeeolifanten en pinguïns allemaal heel leuk en aardig zijn, kwam de Noor in mij, voor maar één ding: walvissen vangen. Ervan uitgaande dat onze boot wel uitgerust zou zijn met een speerkanon zat deze jongen in het minibusje stiekem zijn speer al te slijpen. Dit zou mijn dag worden: natuur vs Niels 0-1. Eindstand. Bleek weinig van te komen. Boot niet uitgerust met kanon, walvissen mochten niet aangeraakt worden en nog erger: het bleek walviskijken. Folder verkeerd gelezen. Was niet minder indrukwekkend. Fred had besloten dat we in de boot maar stuurboort moesten gaan zitten. Eén van de beste beslissingen die ze heeft genomen in haar leven. Dit was nu juist de zijde waar de 40.000 kilo zware en 16 tot 18 meter lange southern right whales steeds stil bleven liggen, bovenkwamen en de boot tot op twintig centimeter naderderden. Je wordt toch wel een klein beetje stil van het feit dat je in de aanwezigheid bent van één van de grootst levende organismen op deze planeet. Het blijft toch wel een dag of twee in je hoofd zitten. Heb mijn speer die dag voorgoed aan de wilgen gehangen.

Aangezien het hier een lang weekend was, zijn we één nacht in Puerto Madryn gebleven. Alles was volgeboekt en wij waren dus gedwongen om te vertrekken naar een minder toeristische plek. Trelew is het geworden. Weinig te beleven en nog minder zin om iets op te zoeken heeft ons doen besluiten om via de kust verder naar beneden te trekken. En momenteel zitten we nu dus in Puerto Deseado. Hier toch ook wat problemen ondervonden om een slaapplek te vinden. Een vrouw van het touristenbureau (eveneens schoonmaakser en bewaakster, een ronduit manusje-van-alles) op het plaatselijke busstationnetje wist ons erg vriendelijk veel verkeerde informatie te verschaffen. Slaapplekken? `ja hoor, in Puerto Desaodo is het niet druk´. Alles vol. Taxi´s? ´die rijden gewoon´. Iedereen was dronken de nacht ervoor, dus geen taxi te bekennen (dit was overigens echt de reden, we shit you not!). We zijn op eigen houtje maar naar een camping gepijnigd. Vier kilometer met 30 kilo onhandig hangend bagage p.p. is geen pretje. Daar ingecheckt in een ´stacaravan´. Ik weet niet wat ik ervan moet zeggen. Zie foto´s, lach en bedenk dat het nog niet zo slecht is waar jij momenteel zit, of huil met mij mee. Wat jij wilt.

In deze veredelde kliko hebben wij de laatste twee nachten doorgebracht (met een optie voor nog één) en Fred haar verjaardag geviert. Fred, Niels, flessen drank, chips en chocolade, op die manier onszelf door een koude middag heen gekaart. ´s Avonds uitgebreid uit eten geweest bij het naast ons gelegen truckersrestaurant. Nog een fles wijn weggtikt om het koude lichaam te verwarmen. Is niet gelukt. De ijskoude Patagonische lentewind jaagt dwars door onze kleding heen en heeft er inmiddels voor gezorgd dat we beiden zakdoeken vol snotteren, gaten in de lucht niesen en onze longen tegen onze borstkassen aan hoesten. Klein verkoudheidje. Het is hier overigens nog best leuk.

Aan één ieder nogmaals dank voor de berichten, de cadeaus en liefde.

Hopend dat het leven jullie maar mag strelen en knuffelen,

Jullie Niels en Fred

• 17 Oktober 2006 - 18:10

Iris:

hallo fred en niels,
    als eerste natuurlijk nog van harte. als het goed is is ons kado al aangekomen. volgens mij ben ik nu echt de allereerste die iets plaats, jeetje wat een eer. is me nog niet eerder overkomen.
    dat zeebeest is inderdaad een gevaarte zeg en wat geweldig dat je die van zo dichtbij kan meemaken. nee niels daar kan 1 speertje niet tegenop. fred het was geweldig je (korte) koppie even te zien en je te horen. en niels jou natuurlijk ook.
    fijne tijd gewenst en tot mails...
    x iris en john

• 17 Oktober 2006 - 18:22

Pallandjes:

Hoi Frederieke en Niels,
    Frederieke allereerst VAN HARTE GEFELICITEERD met je verjaardag! En jij Niels met de verjaring van je liefhebbende partner!! Ontzettend leuk dat we mee kunnen genieten van jullie belevenissen! Fantastisch wat jullie allemaal zien en meemaken!!
    Nog veel heel plezier en een fijne tijd toegewenst! Geniet ervan en veel groetjes van Robert, Daniëlle, Jonas, gerben en Margreet

• 17 Oktober 2006 - 19:17

El Vato Loko Carnale:

Van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag!!!!! En natuurlijk nog vele jaren (en ook Niels nog een paar jaar...) toegewenst!!
    Wat een mooie foto van die walvis! Maar denk nou niet dat je daarvoor naar Argentinië moet reizen want bij ons in de straat woont een vrouw die verdacht veel overeenkomsten vertoont met de door jullie genomen foto.....dus ik schrik er niet meer zo van! Maar oké, het ziet er nog steeds geweldig uit daar (ook al zit je bij min. 34 te kleumen in een geschilderde zeecontainer....altijd nog beter dan een kantoorbaantje bij een treurige verzekeringsmaatschappij op een grijs industrie terrein in Almere ofzo!!) Hé, drink er nog een paar op jullie en op ons dan doen wij dat ook (en je weet hoe snel ik dat kan Niels; een paar liter heb ik zo weggetikt!!).

Viel Spass und auf wiedersehen.

Bearny, Mirjam en Nina

• 17 Oktober 2006 - 19:30

Astrid:

Hallo Frederieke en Niels, Net als een aantal anderen had ik me ook heilig voorgenomen je verjaardag niet te vergeten. Toch gelukt dus en een dag te laat. Maar alsnog van harte proficiat met deze kwart eeuw levenservaring! Ga zo door! Als ik jullie ervaringen zo lees en de foto's bekijk, denk ik dat jullie in de laatste maanden meer indrukken van deze aarbol hebben opgedaan dan in de voorliggende 25 jaar. Geweldig zeg, wat een land! Zoutwoestijnen, ruige bergketens, ruïnes, de bevolking, walvissen en sneeuwlandschappen om maar eens wat te noemen. Dagelijks nieuwe indrukken opdoen en dan op je verjaardag de eer hebben om te mogen bivakkeren in een accomodatie waarvan we hier niet durven dromen! Hoeveel sterren heeft 't ie? Stuk of 5 toch zeker wel? Ha, ha! Maar je 25ste verjaardag vergeet je niet licht op deze manier. Is het nu inmiddels winter daar of zijn de huidige temperaturen slechts een voorbode van het meer naderend onheil?
    Hier even een rustpunt in de jaarlijkse oktober-verjaardagen-marathon. Deze komende week nog twee partijtjes te gaan. Tussendoor ook nog een trouwerijtje weggewerkt en zo komen de we deze herfstmaand wel door. Thomas is vrijdag 19 geworden en heeft dat 's avonds gevierd door met "wat bezoekers" zo'n halve pallet biertjes soldaat te maken. 't Was vast niet zo gezellig als op jouw feestje, maar vooruit je moet wat....! Nog één weekje, dan vetrekken Henk en ik voor een weekje naar zuid-Spanje. We hebben een huisje gehuurd in de buurt van Benidorm. Peanuts, zul je denken, maar voor ons een zeer welkom en aangenaam vooruitzicht. Een van onze (vooral voor Henk) top-attracties zal bestaan uit de Moto-grand prix in Valencia. Verder verwacht ik veel rust, natuurschoon, zon, zee en strand. We zien het wel en laten ons verrassen. Nou tot de volgende keer maar weer. Ik probeer jullie te blijven volgen via dit medium en wens jullie alle goeds en nog heel veel prachtige indrukken toe.
    Astrid.

• 17 Oktober 2006 - 19:32

Mirjam:

Tja, ik kan niet achter blijven wegens mijn zwager Roy:
    Fred, van harte gefeliciteerd met je 25!!!! verjaardag, goh, 'k wist niet dat je al zo oud was...time flies when you're having fun.
    En Niels ook gefeliciteerd met deze dame
    PS. Welk kado heb je dan van ons gehad???

• 18 Oktober 2006 - 10:31

Marit:

Zolang je niet wakker wordt naast een walrus....! Heel veel plezier nog. Laterssss

xje

• 18 Oktober 2006 - 11:07

Douwe:

Dag lieve mensen,

Om te beginnen, Fred nog van harte GEFELICITEERD met je verjaardag! Ben net een dag terug uit de warmte, drukte en chaos van Bangkok. Van de vlucht weinig meegekregen daar ik meer dan de helft van de tijd heb liggen pitten, ging mooi vlug. Terug zijn is ook wel oké maar als het kon was ik langer in het land van de lach gebleven. Voor een wat uitgebreider verslag van mijn goede en rustige voorbereiding en overige reisinfo verwijs ik naar de hotmail afdeling: hoestnou?

groeten!

• 18 Oktober 2006 - 12:00

Mariska:

Hallo!!!! Lees met veel plezier net jullie bericht en kom er tegelijkertijd achter dat Per (die dat zo doen ja) toch nog geen bericht achtergelaten heeft voor ons jarig jobje!! Of anders heb ik het over het hoofd gezien. In ieder geval erg gefeliciteerd met je verjaardag (nog) van ons in het Zutphense. Het verloopt hier allemaal wat moeizaam op het moment met een zieke, niet slapende, Lennart die ons veel kopzorgen geeft. We leuren op het moment alles met hem af, kinderartsen, ostheopaten e.d. Per is erg druk met zijn nieuwe baan, elke dag 11 ettertjes in bedwang houden die absoluut niet op school willen zijn is soms wel wat zenuwslopend! Verder gaat alles goed hoor, we zijn nog heerlijk aan het genieten van het mooie herfstweer, lekker buiten op stap etc.
    Veel plezier jullie!!! Dikke kus van Mette en Lennart en van ons

• 18 Oktober 2006 - 18:41

Alicevandieren:

Ik was al steeds van plan om deze site te gaan bezoeken maar je weet het wel even vergeten en druk druk druk.
    Frederieke nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag en veel plezier aan de andere kant van de oceaan.
    Groeten van Ome Klaas, tante Tini,
    en de familie van Dieren.

• 18 Oktober 2006 - 19:30

G-j En C:

Hé stelletje zwervers!!!
    geweldig zo'n camping op de set van "snatch".
    Mooi hoor, helemaal onder de indruk van 's wereld grootste dier. Wisten jullie dat de walvis het indianen-teken is van de reiziger? Zo niet dan weet je het nu.
    Hopelijk wordt het weer snel mooier voor jullie dan kunnen jullie nog meer genieten.
    Ondertussen is carine afgehaakt en ligt te pitten op de bank/ tussenstand galatasaray-psv 1-0...dus het is een puinhoop met het nederlands voetbal, Niels we missen je.
    I nok ermee, ga een pilsje pakken en aan jullie denken en de reis die ik nog "moet" maken met Carine.
    Groetjes Geert-Jan, Carine en pippi.

• 19 Oktober 2006 - 12:15

Perretje:

natuurlijk had ik wel gereageerd. maar niet op deze site. Sorry hoor... Nu voor het eerst de foto's gezien. ziet er wel weer fantastisch uit!! Ik zit hier op het moment met 11 agressieve mongoolse dakhazen, pffft, bijna vakantie (nog 18 minuten; nog 16, ben ik aan het aftellen?) En Niels, psv wint toch weer met 2-1 dus geen nood.

• 19 Oktober 2006 - 15:56

Gerijke:

He zus en zwager, bij het zien van de eerste foto heb ik een flashback naar het zwerversfeest van Wijzonol waar Roy en ik naar toe zijn geweest met B+M. Maar verder heb ik niet het idee dat het veel verschilt met mijn woonwagen die ik in Elburg had..... HAHA. Ik zou het toch iets vriendelijker vinden om in de middle of the ocean een dolfijn ofzo tegen te komen en ik weet nu inmiddels dat er zee olifanten bestaan. Wat kan een mens veel leren zeg! Oh ja, nog 1 nieuwtje....: Ik heb een baan bij Eigen Wijs voor voorlopig 18 uur! Dus het komt nog wel goed met me! En ik kan deze week (herfstvak.) al beginnen. Dus dat is dan alweer super! Ik ga nu nog even een paar uur aan het huishouden en huiswerk (zit zeker verschil in!!!) besteden en dan hoop ik jullie gauw weer eens te horen/lezen o.i.d.! Hele dikke kus, ook namens Roy, Gerijke

• 23 Oktober 2006 - 17:27

Jenny Van Regteren:

hoi frederieke en niels.
    frederieke nog van harteproficiat met je verjaardag.Heel apart je verjaardag zo verweg. irma heeft het op paaseiland, tijdens haar wereld reis gevierd.
    via dze site kan ik ook het wel en wee van diverse familie leden uit hasselt en omstreken en zweden lezen . dat is wel grappig. voor jullie bijden nog een hele leuke tijd toegewenst en de groetjes van uit genemuiden van jenny en jan.

• 23 Oktober 2006 - 19:30

Papa, Mama En Marit:

Hejhej,

Antwoord op jullie vraag:zolang wij (pa+ma) nog in Sporda zitten kun je naar Bjorn's thuismailadres mailen:fam.ikvarnagard@telia.com
    Leuk om het hele verhaal van het containerverblijf te lezen. Wat een blijde gezichten op die verjaardag! Gelukkig waren wij er niet bij!!!
    Intussen is Marit in Naset neergestreken:klussen, wat hardlopen, met moeders door de bossen racen, kots opruimen van kleine D(Fl)oris. Nu op de koffie bij de fam. Claeson;de groeten van hen. Wel echte Herfst hier momenteel. Alleen zondag was het heel mooi weer! Morgen dagje shoppen in Varnamo. En wat fijn dat jullie zo ontzettend verwend zijn met reacties en kado's.

Doei, mam, pap en Marit (die hier tot vrijdagmorgen blijft en dan doorreist nr Kopenhavn)

• 25 Oktober 2006 - 12:16

Odette:

Lieve Fred, ik werd ineens even sentimenteel bij de gedachte dat ik je vanavond op het bootfeest moet missen.. Drink wel een stevige borrel op jou en Niels. Veel plezier weer! KUS

• 29 Oktober 2006 - 10:46

Maike:

Hey Fredje & Niels,

Fredje... een beetje laat, maar alsnog gefeliciteerd met je verjaardag!!! Echt mooi hoe jullie dat samen in de kou gevierd hebben! Goed om te lezen dat jullie je nog steeds vermaken! Wanneer trekken jullie weer naar een warmer gebied? Of is het daar ook definitief afgelopen met het zomerseizoen? Veel plezier & ik blijf de site in de gaten houden!

Liefs Maike.