Argentinie: ons thuis ver van huis
Door: Niels van de site, Fred van het dagboek
Blijf op de hoogte en volg Niels en Frederieke
26 September 2006 | Argentinië, Mendoza
Nieuwe bericht, nieuwe verhalen, maar dit keer met een oud en vooral vertrouwd gevoel. We zijn terug in Argentinie. Maar eerst: laten we beginnnen waar we vorige keer zijn opgehouden: Cusco, Peru. Mooi goedkoop twee kaarten op de kop kunnen tikken om de duurste stad aller Zuid-Amerikaanse steden te kunnen verlaten. Naar wij dachten. Uiteraard werd het weer anders. Bolivia en vooral Peru bleken naast mooie landen toch vooral twee kerkhoven vol gebroken beloftes. Op de vraag of de door ons gekochte kaartjes ons directamente naar La Paz, Bolivia zouden laten vervoeren, kregen we volmondig ja. We hoefden maar één keer over te stappen in Puno, om daar van busmaatschappij te wisselen. Uurtje wachten en dan in één streep door naar het Boliviaanse. Niks aan het handemansje dachten wij, en ik hoor het jou ook denken. Het werd het volgende:
- Nachtbus naar Puno
- In Puno drie uur wachten op een andere
busmaatschappij dan beloofd
- Vanuit Puno naar Copacabana, Bolivia
- Daar anderhalf uur wachten om in een
andere bus te kunnen
- Via Copacabana, lake Titicaca over met
motorboot, terwijl ons minibusje inclusief
al onze spullen op een vlot het meer over
gepuntterd werd. Vanaf ons bootje mijn
vingers gekruist en billen bij elkaar
geknepen, dat het veredelde padvindersvlot
onze auto zou houden. In wonderwel gelukt
- Vanaf Lake Titicaca door naar La Paz.
Op een gegeven moment verdwijnt je frustratie en maakt het plaats voor een gevoel van onmacht, dat op zijn beurt weer rustig verdwijnt in een raar soort van joligheid. Bij Fred dan. Frustratie leek bij Niels alleen plaats te willen maken voor meer frustratie.
Aangekomen in La Paz, nog één keer genieten van het uitzicht als je de stad inrijdt. Blijft bijzonder. Een grote kom soep vol, met als croutons opgestapelde huisjes, alleen gescheiden door op vermicelli lijkende straten. Graag heet serveren en nuttigen.
In La Paz gelijk kaarten gekocht voor Uyuni. Op naar de zoutvlaktes. Droge bek halen. Twee kaarten gevonden, bleken wel de laatste kaarten te zijn. Op de laatste rij, vijf stoelen aan één stuk. Nog navraag gedaan of de stoelen op de laatste rij nog achterover konden. ´Uiteraard´ was het antwoord. Nee, was de praktijk. En zo kwam het dus dat Fred zichzelf terugvond in een elfeneenhalf uur durende sandwich tussen Niels en een fatsige tot zeer dikke Boliviaan op een stoel die als een strijkplank zo recht tegen haar rug geplakt stond.
Ondanks een totaal gebrek aan slaap, gevoel in onze benen en armen en uberhaupt een bloedstroom, hebben we het gehaald.
Uyuni werd onze springplank naar de zoutvlaktes. Meer dan twee dagen Bolivia kon vooral Niels niet meer aan en dus hebben we direct een tour geboekt voor de volgende dag. Halfelf stonden we klaar om ons met nog vijf anderen richting el Salar de Uyuni te laten viermaalvieren. Het zou één van de mooiste dingen worden die we tot nu toe hebben gezien. Een maagdelijk wit biljartlaken in een donkere, rotsachtige omgeving. Een stukje aarde gewassen in Witte reus. Alles was witter dan wit en naar de grond kijken zonder zonderbril was eigenlijk niet mogelijk. Komt eigenlijk weer op hetzelfde neer als Machupicchu, kan het proberen te beschrijven, maar foto´s zeggen zoveel meer.
De mannelijke, Canadeze versie van Marit zat overigens bij ons in de Toyota Landcruiser. Alex kwam na drie uur op de 12.000 vierkante kilometer, vier meter dikke zoutvlaktes, saltflats, Salar de Uyuni tot de volgende conclusie: ´Guys, this really tastes like salt!´ We hebben er als collectief even aan gedacht om hem daar en toen achter te laten.
Zogezegd dezelfde nacht uit Uyuni vertrokkken. Dit keer niet met de bus, maar ons met jeep over niet bestaande wegen naar Tupiza laten rijden. Comfort is anders maar één ding heeft onze nachtelijke 5 uur durende jeepsafari wel opgeleverd: tijdens een sigaret- c.q. toiletpauze stonden we onder de mooiste sterrenhemel die we ooit gezien hebben. Niet afgeleid door kunstlicht en op 4200 m hoogte hing de melkweg boven ons als een klamboe volgespat met miljoenen lichtjes.
Om twee uur ´s nachts in Tupiza direct de bus naar Villazon kunnen pakken en daar in de ochtend de grens naar Argentinie overgestoken. Na mijn zevende Argentijnse stempel en een korte controle konden we die onzichtbare, maar oh zo prettige lijn oversteken. In Argentinie heb ik me op mijn knieen laten zakken, twee handen met aarde gevuld en een oerkreet geslaakt. Zilte tranen van geluk. Betekend Argentina niet ´thuis´ in het Esperanto? Zo voelt het wel.
Na een ontbijt de bus naar Salta gepakt. Daar drie nachten bijgekomen, om vervolgens op aanraden van de Lonely Planet met de bus naar Cachi te rijden. Moest één van de mooiste busreizen zijn die we ooit zouden maken. Viel tegen. En hier begint de schoen momenteel een beetje te wringen. We hebben al zoveel, bek-open-laten-vallend mooie dingen gezien, dat mooie dingen tegen beginnnen te vallen. De verzadigingsgrens van schoonheid.
Na Cachi drie nachten in Cafayte vertoefd. Daar een overlevingstocht gemaakt door een ravijn. Met zijn tweeen een door een natuurlijke bron gevormde rivier gevolgd. Zonder pad, over rotsen, langs, door en over het stroompje, laten snijden door riet en rotsen, laten bijten door beestjes, zon volle bak op de nek, kop, armen en benen. Was heerlijk na 2 weken van vooral bus en bed.
Dag twee in Cafayate hebben we doorgebracht op en onder gekleurde en raar gevormde bergen. ´s Avonds Gebbqed en veel gedronken met onze mede-hostelgenoten. Dezelfde nacht doorgetrokken in de plaatselijke Club. En dan voel je toch in één keer dat je niet veel gewend meer bent. Katsielazarus in mijn nestje na toch niet al te veel alcohol.
Na een overnachting in Tucuman zijn we vandaag aangekomen in Mendoza. De met sneeuwbedekte bergen van de Andes en wijngaarden hebben ons al toegelachen. Mijn lever bereidt zich voor op de volgende opdoffer.
Tot die tijd,
Veel liefs en alles wat mooi en goed is toegewenst aan één ieder,
Kus,
Niels en Fred
Ps.
Door de vele kilometers die we gemaakt hebben afgelopen periode is het waarschijnlijk geen makkelijk stukje geworden om te lezen. Dit door het veelvuldige gebruik van de woorden: toen, daarna, na, vervolgens, etc. Mijn diepe en oprechte excuses daarvoor.
27 September 2006 - 06:56
Eva:
Zit hier weer vreselijk jaloers achter mijn computer in een grauw en redelijk herfstachtig Amsterdam... De jaloezie groeit met elk verslag dat ik onder ogen krijg, maar ben natuurlijk erg blij dat jullie het zo naar je zin hebben. Misschien moet ik mijn huis maar verkopen en jullie achterna reizen ;-).
Dikke kus ennuh...stukje leest nog steeds makkelijk weg hoor! -
27 September 2006 - 09:11
Mir:
Mijn mond zakt open tijdens het kijken van de foto's.. Mooi!
Ik sluit mij aan bij Eva, zelfs bus in bus uit leest nog gemakkelijk..
Geniet!
Kusssss voor beide -
27 September 2006 - 16:52
Geert-Jan En Carine:
Hé luie donders...een beetje laf in de bus rond rijden. Wanneer gaan jullie nu eens met een rugzak en klamboe de bergen in!!!!?? Ik bedoel, Carine en ik zijn zwaar in trainingskamp geweest in de carribean, snorkelen, sigaren roken, rum drinken, zwemmen, zonnebaden, snorkelen, nog meer rum. Kijk dat noem ik nog eens afzien. Zeker als je net getrouwd bent...maar het gaat nog wel hoor
We hadden helaas te weinig tijd om bij jullie langs te gaan anders hadden we het zeker geprobeerd.
Ja als je dan toch in de buurt bent, maar ja ik ben alweer aan het werk...dus.
Maar gelukkig zijn jullie ook al weer thuis en genieten jullie er nog steeds van...hoe kun je daar nu verzadigd van raken stelletje decadente hollanders!!!!
Oh ja ter info, Maxima is in blijde verwachting van een derde en wij allemaal maar denken dat Alex stijf in de heupjes is, nou mooi niet dus.
Nee dit is geen hint Fred!
Goed goan, groet'n Geert-Jan en Carine. -
27 September 2006 - 18:53
Bearny:
Hé vakantiegangers...
Ik dacht dat jullie wat aan het werk gingen daar maar dat valt vies tegen....voor mij althans!
Als jullie nu denken dat je me jaloers kunt krijgen met je fotootjes van vervelende zoutvlaktes (Zijn jullie Fred Rompelberg trouwens nog tegengekomen??? Ter info: Fred Rompelberg heeft het snelheidsrecord op de fiets gehaald op een zoutvlakte... iets van 265 km/u achter een raceauto...echt waar!), Los Castillos en de vallei bij Cataye dan hebben jullie het goed mis. Beetje simpele fotootjes op het internet rondstrooien.....terwijl we in Nederland ook prachtige natuur hebben!! Zo heb ik vanmiddag bijvoorbeeld weer 2 uur van het prachtige Nederlansche landschap mogen genieten nabij de A 28 omdat een vriendelijke mevrouw zo welwillend was om haar mooie Kia in de vangrail te prakken. Zelf was de mevrouw ook niet zo over haar actie te spreken geloof ik want het huilen stond haar nader dan het lachen....sterker nog...het was gewoon huilen.
Persoonlijk stond ik er natuurlijk niet echt van te kijken want het aloude spreekwoord luid: vrouw achter het stuur, Kia naar de kloten.
Anyway, het ziet er daar echt prachtig uit hoor....we zijn stiekem toch wel een beetje jaloers maar ik weet het altijd goed te verbergen....Fred kijk even op hotmail want ik ga nu foto's van je/jullie nichtje sturen. Kunnen jullie ook een beetje in de gaten houden hoe die er uitziet.
Ik stuur geen foto's van ons zelf want we takelen alleen maar meer af....Mijn vrouw is vorige week jarig geweest en heeft de respectabele leeftijd van 34 bereikt (je zou het toch niet zeggen hé) maar is still going strong.
Héé veel plezier daar en tot mails.
groeten,
Bernhard P. -
27 September 2006 - 19:14
Kim:
He Nielsje en Fred,
Schrik niet maar hier dan eindelijk en berichtje van kimmy.
Niet van KV maar KS. Ik moet zeggen KV heelt mijn wonden.
Ook al heb ik weinig van me laten horen, ik mis je nog elke dag als ik aan het "werk" ben dan?.( dus 3 dagen in de week, 8 uur per dag) Ook fredje kan ik zo weer inzetten op het HB. Ik moet wel zeggen KV heeft de opvoeding van je ouders iets beter opgepakt.Ik ben blij dat het goed met jullie gaat, jammer van de koffer. Volgens mij hebben we allemaal je advies in je persoonlijke mail opgevolgd.
Niels en Fred veel plezier nog en ik hoop dat jullie nog veel meer leuk dingen mee maken.
Liefs Kim S. -
27 September 2006 - 19:56
Cas:
Oei!!!,9909 pageviews.Het magische getal is bijna gehaald.Ik schrijf later verder, moet nog bijkomen van die prachtige plaatjes.
cas -
27 September 2006 - 19:59
Cas:
Barst,nu al 9926 in nog geen 5 minuten. -
28 September 2006 - 19:31
Douwe:
Ontzettende reizigers,
Dit stukkie leest idd moeilijker weg dan de vorige maar mag nog steeds graag een blik op de woorden en foto's werpen. Hier in 't zwolse vrij kalm. Morgen laatse dag aan de arbeid en dan 3 weken vakantie! Ik las van gerben P. dat ik de thaise staatsgreep op mn geweten zou hebben. Ik vertrek as. dinsdag 14.45 uur richting het land van de glimlach om de boel in bangkok te regelen ,door de jungle te banjeren, en op bounty eilanden te bivakkeren. Tot lees en werderlees!
grtz Douwe -
29 September 2006 - 11:19
Marit:
Bonjour,
Jaaaaa, we gaan weer naar Frankrijk. Straks zit iedereen weer overal: Zweden, Zuid-Amerika en ik lees Thailand. En....de rest in Overiessel. Hahahahaa!
Ga zo door met jullie trip!! Heerlijk; al die verhalen.
Verder weining nieuws. Ohja, nog gekeken naar die hostels en het Patat Paleis??
Liefs, Marit-de-Parit-de-Poepchinees -
30 September 2006 - 18:01
Zusje G En Zwager R:
Al met al hebben jullie dus niets te doen.... Afgelopen dinsdag hebben we het feestje van Roy gevierd, eindelijk mag hij zichzelf Master noemen. Er hangt al een giga bord bij hem aan de voordeur met deze eerlijke titel! (Deze zal overigens niet aan onze gezamenlijke voordeur komen over een aantal jaren.) Verder ben ik op dit moment bezig zo her en der te solliciteren omdat het al bijna januari is en ik in februari mijn diploma mag ontvangen! Maar dat terzijde, dat horen jullie nog wel. Het is hier heerlijk, zo alleen in huis; pa en ma in Zweden, Marit in frankrijk en voor de rest is iedereen aan het werk. Ik heb op dit moment 2 vrije dagen (maandag en woensdag) en ben op zoek naar een tussentijdse bijbaan. IEMAND EEN IDEE????????? Roy is vanavond weer eens gezellig bij mij en ik heb vanmiddag onze slaapkamer verbouwd, het bed staat nu recht tegenover de TV. Kon niet beter zo. Roy had vandaag een Outdoor-dag met zijn werk en vermoed dat hij morgen wel wat spierpijn heeft! En binnenkort gaan we samen met Bearny en Mirjam naar het Zwerversfeest bij de Wieze Snolle. Ik moet onze outfits nog bij elkaar zoeken, maar ik denk dat het niet echt een probleem gaat worden, gezien onze verkleedmogelijkheden in de kelder. Ik hoop dat mijn sollicitaties een beetje gaan lopen, en dan laat ik jullie zeker meer weten. Tot dan, tot de volgende Gerijke en Roy nieuws uitzending! Kussen en een dikke knuffel, ons. -
03 Oktober 2006 - 13:44
Pa En Ma Palland:
Wat een reizen en belevenissen, tsja wij gewone zielen zitten nu in Sporda, Zweden. Misschien denken vele medelezers dat we even van de aardbol verdwenen waren maar niets is minder waar. Onze trip naar het zonnige zuiden, Indonisië en Bali, gaf ons minder de gelegenheid om te reageren. Daarna weer een bruiloft, hazelnoten rapen en nu dus in Zweden. Ook hier liet de techniek ons, even, in de steek. Door onweer e.d. was de computer van Björn niet bij machte een verbinding aan te maken met de hele wereld. Nu dus in een biblioteek (heerlijk rustig) even een kort verhaaltje van ons. Ook wij reizen in een dag door 4 landen maar stempels krijgen, ho maar. Na 5 dagen bijna dag en nacht geslapen te hebben komen we nu een beetje bij bloed.
Werk genoeg, hout zagen, gras maaien, dak van de grote schuur maken en de zolder van ons huis betimmeren. Tussendoor op jacht en zo nu en dan een borrel, wijntje of biertje nuttigen. Jullie begrijpen het al wel, zat te doen. Maar dat alles dit keer zonder druk. Is het niet klaar, dan morgen maar weer verder.
Dank voor de mooie verhalen, hou je haaks en laat je-bek-maar-rustig-opnieuw-openvallen van al het mooi wat je te zien krijgt.
GENIET ER VAN !!!
Hej då. -
04 Oktober 2006 - 14:24
William En Karin:
Hey, stelletje avonturiers!Fijn dat jullie eindelijk weer in jullie thuishaven (Argentinië) zijn aangekomen. Wij zijn ook vanochtend 04.45u weer in het koude kikkerlandje aangekomen, na twee weken vakantie te hebben gehad in Kenia. Echt een geweldige ervaring om daar een safari te doen. Héél veel wilde diertjes gezien, soms heb je echt de neiging om ze te aaien, ze komen namelijk dan rakelings langs de auto, is beter van niet. Heb gezien hoe een leeuw een gnoe kan verslinden, dus toch de aaineigingen maar ingehouden. Na een week enorm te hebben gestuiterd in zo'n busje, de wegen zijn er verschrikkelijk slecht, hebben we een week heerlijk met onze reet in een strandstoel gelegen. Ook nog gesnorkeld, maar dat was niet echt bijzonder, hebben mooiere koraalriffen gezien. Maar William die moest in ieder geval even zijn nieuwe snorkeluitrusting uit proberen, die had ik hem gegeven voor zijn verjaardag! Was overigens
één van de meest rustigste verjaardagen die we ooit hebben gevierd, lekker in het vliegtuig, vond W. helemaal niet erg, want die houd niet zo van verjaardagen.
Nou, ben benieuwd wat we de volgende keer weer van jullie mogen lezen.
Hou je haaks en geniet er met volle teugen van!!!!!!
Groeten -
05 Oktober 2006 - 11:16
Marian Bronsema:
Helemaal super jullie verhalen te lezen. Vertel mij wat over het reizen met bussen. Ha,ha,ha,ha. Je houdt er leuke verhalen aan over. En hele mooie herinneringen. ;-)
Geniet maar lekker verder!
Dikke kus, Marian
06 Oktober 2006 - 15:21
Roos:
Haaaaai Fred en Niels!!
Joh wat leuk dat je zo bij mij weer terecht kwam! Heb zelf ook geprobeerd, maar kan mezelf eigenlijk niet vinden via google. Grappig hoor =)
Haha, ja leuk heh, neem zelf ook vaak een kijkje hier als ik mij verveel. Erg leuk om te lezen, en te zien op de foto's, wat jullie daar in het verre Argentinie uitspoken!
Gaat allemaal wel oke daar, zo te lezen =)
Hier gaat ook alles mooi z'n gangetje. Door de weeks ben ik lekker aan het revalideren in Friesland, en in het weekend even stoom uitblazen in Mastenboek city!
Verder eigenlijk niet al te veel nieuws, het is hier behoorlijk saai, haha..
Heel veel groetjes en liefs van Roos, en de rest van de fam!!
07 Oktober 2006 - 15:05
Moesje:
Even bijpraten. Jullie verhalen en foto's blijven geweldig. Blijf schrijven en sturen. Mag wel weer..... Ik heb vandaag mogen genieten van het uitzicht vanuit de ABN-AMRO toren. Uiteraard niet zo hoog als waar jullie zitten, maar omdat de rest eromheen zo plat is kun je wel errug ver kijken. Bijzonder hoor om te zien hoe klein zelfs Stadshagen dan is.
Voor het eerst in mijn leven weet ik ook hoe het voelt om een deuk te rijden in de deur van een auto. En dan nog wel in een parkeergarage. Ja......ik weet wat jullie denken!!! Maar het is wel de 1e keer in 30 jaar, dus dat valt nog wel mee (vind ik zelf tenminste). Onze reizen beperken zich op dit moment tot het heen en terug fietsen naar ons werk. s Avonds steken we de kachel maar weer aan en gaan dan mijmeren onder het genot van een glaasje wijn over onze toekomstige reis.
He lieverds, blijf genieten, foto's maken en laat ons genieten van jullie verhalen.
Kus Cas en Mieke